Anadolu Grubu’nda Y kuşağı olmak
Günümüzde şirketleri en çok düşündüren konulardan biri, ‘Y kuşağının iş hayatına ve şirketlere adaptasyonu’. Peki Y kuşağı olarak adlandırdığımız bu kişiler kim? Y kuşağı, 80’lerin başından 90’ların sonuna kadar olan yıllarda, dünyaya gelmiş nesil. Yani ben, çocukluk arkadaşlarım, okul arkadaşlarım ve şimdi de çalışma arkadaşlarım, Hepimiz, Y kuşağının üyeleriyiz. Anadolu Grubu’nun bir Y kuşağı çalışanı olarak, bu yazımda sizlerle, deneyimlerimi paylaşmak istedim.
Anadolu Grubu ile tanışmam, bitirme tezi grubumdaki bir arkadaşımın, okulumuzdaki bir afişi farketmesiyle oldu. Anadolu Isuzu, bitirme projesi yapmak üzere, İTÜ Makina Fakültesi son sınıfta okuyan uzun dönemli stajyer arıyordu. Hemen internetten araştırdım. Anadolu Isuzu’nun uzun yıllardır Gebze’de üretim yaptığını öğrendim. “Güzel” dedim ve ‘Anadolu’ kelimesinin kapsamını detaylıca araştırdım. Günlük hayatımızın büyük kısmına dokunan, Anadolu Grubu’nun bütün şirket ve markalarını inceledim. Epey vaktimi aldı diyebilirim. 🙂
Acaba Anadolu Grubu’nda çalışma ortamı nasıldı? Anadolu Isuzu nasıl bir şirketti? Acaba projemiz konusunda bize yardımcı olacaklar mıydı? Tüm bu merak uyandıran sorular, stajımızın başladığı günden itibaren dağıldı. Bize yardımcı olabilecek olan herkes elinden geleni yaptı ve destek oldu. Elbette biz de azimle çalıştık. Y kuşağıyız sonuçta, ‘azim’ doğar doğmaz işlenmiş içimize, yapamadılar dedirtmeyiz!
Tezi bitirdiğimizde güzel olacağını ve içimize sineceğini biliyorduk. Ama bizim farkında olmamız yetmezdi, başkalarından da takdir görmek istiyorduk. Biraz sırtımız sıvazlansın, bir aferin alalım ama mütevaziliği de elden bırakmayalım çünkü Y kuşağı olmak bunu gerektiyor 🙂 Motivasyonumuz buna bağlı, eğer “Aferin kızlar!” demezlerse kendimize olan inancımızı yitirebilirdik sanki…
On ay önce, lisans bitirme projemi yapmak üzere stajyer olarak geldiğim Anadolu Isuzu Ar-Ge Merkezi’nde, şu an Ar-Ge Mühendisi olarak çalışıyorum. Anadolu Grubu’na katılmış olmaktan mutluyum ve ‘#AnadoluGrubundaMutluluk bir başkadır’ diyorum..
Anadolu Isuzu’da lisans eğitimim sürecinde yaptığım zorunlu stajlarımda gördüğümden çok farklı bir ortamla karşılaştığımı söyleyebilirim. Çalışanlar arasındaki iletişim gerçekten çok kuvvetli, burada yüzü gülen insanlar çalışıyor. Her iş ortamında olan stresli günler, arada yaşanmıyor değil tabi ancak bu çalışanları mutsuz edecek düzeyde değil. Anadolu Isuzu’da Y kuşağının buradaki çalışma ortamına mutlu bir şekilde entegre olması hiç de zor değil diyebilirim.
Y kuşağının profesyonel ortama rahatça adapte olabilmesi için öncelikle, bir önceki kuşaktan farklılıklarımız, düzeltilmesi gereken birer sorun olarak değil de çalışma hayatına adapte edilebilecek yeteneklerimiz olarak görülmeli diye düşünüyorum. X kuşağı tarafından en çok eleştirilen yönümüz, teknolojik aletleri ve interneti çok fazla olarak kullanıyor olmamız. İnternet bulamadığı noktalarda nefesi daralan, sosyal medyayı takip edemediğinde dünyadan koptuğu düşünülen bir neslin üyeleriyiz biz. Bu nesli, “İnternette çok vakit geçiriyorlar, çalışırken bir yandan sürekli sosyal medyayı takip ediyorlar” diyerek yargılamak ne kadar doğru, tartışılmalı. Y kuşağı çalışanların, aktif internet kullanabilme yeteneğini ve isteğini şirket için kullanmak ve verimli hale getirmek mümkün.
Y kuşağı, başarılı olmak ve kendini göstermek istiyor. Başarılı olmak için kendimizle yarışıyoruz, çok azimliyiz. Grup içi çalışmalara da önem veriyoruz. Ama bu isteğimiz kesinlikle gruptaki herkesten farklı olma çabası değil. Çalışma ortamına aidiyet hissimiz ve motivasyonumuz önemli. Bütün derdimiz, grup arkadaşlarımız olsun, iş saatlerinde beraber çalışalım ama iş saatleri dışında da sosyal aktivitelerde bulunalım. Sadece basit bir iş arkadaşlığı değil yani istediğimiz. Sosyal aktivite denilince akla ilk gelen spor aktiviteleri değil de açıkhava aktiviteleri bizleri daha çok motive ediyor. Gezmek, görmek, arkadaşlarımızla fotoğraf çekmek sosyal medyada #etiket koyup paylaşmak istiyoruz. Çalışma arkadaşlarımızla, eğlenceli vakit geçirmemiz, aramızdaki iletişimi kuvvetlendiriyor, kaynaşmamızı sağlıyor ve çalışma ortamındaki motivasyonumuzu doğrudan etkiliyor. Hem bu bizim aile olmamız için önemli, değil mi?
Y kuşağını, Anadolu Grubu çatısı altında mutlu etmek mümkün diye düşünüyorum çünkü, Anadolu Grubu, Y jenerasyonunun profesyonel yaşama rahatça adapte olmasını sağlayacak temel bir kültüre sahip. Kim bilir belki de “Sadık değiller, sürekli iş değiştirmeyi akıllarından geçiriyorlar” denilen Y kuşağı, Anadolu Grubu’ndan emekli olmayı bile düşünebilir 🙂