Anadolu’nun vakfı olmak
Anadolu Vakfı, “Anadolu’nun Vakfı” olarak geride bıraktığı 38 yıl boyunca aralarında okul binaları, yurtlar, spor salonları da olmak üzere 50’nin üzerinde eseri hayata geçirdi. Bu eserler arasında en önde geleni hiç şüphesiz ABD’de 21 yıl üst üste en iyi hastane seçilen Johns Hopkins Medicine ile işbirliği içinde 2005 yılında kurulmuş olan Anadolu Sağlık Merkezi’dir. Bu eserin hayata geçirilmesi ile Grubumuzun ve Vakfımızın kurucuları Sayın Kamil Yazıcı ve Sayın İzzet Özilhan’ın hayallerinden birini de gerçekleştirmiş olduk.
Sağlık, büyük bir özveri ve hassasiyetle odaklandığımız alanların başında geliyor. Binlerce yıllık sağlık birikimine ve birçok değerli tıp insanına ev sahipliği yapmış Anadolu’nun değerli mirasına sahip çıkan hastanemiz, bu birikimini gerek ülkemiz insanına gerekse bugün itibarıyla 60’dan fazla ülkeden gelen yılda 5000’den fazla insanın sağlığına katkıda bulunmak için kullanıyor. Bu yönü ile Anadolu Sağlık Merkezi, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Medikal Turizm 2013 Değerlendirme Raporu’na göre Türkiye’de en fazla yabancı hasta ağırlayan hastane ve sağlık sektörü kategorisinde en büyük 500 kuruluş arasında gerçekleştirilen hizmet ihracatlarına göre yapılan sıralamada 3. sırada yer alıyor.
Türkiye’de ilk kez hastanemizde kurulan Hasta Odaklı Bakım Müdürlüğü ile hasta memnuniyetine odaklanan ve hastayı tamamen tüm hizmet süreçlerinin merkezine koyan bir anlayışla sağlık hizmeti veriyoruz. Hastanemiz geçtiğimiz yıl Hasta Odaklı Bakım yaklaşımını Planetree Bronz Akreditasyonu ile tescillenerek, Planetree Hasta Odaklı Bakım Bronz akreditasyonunu Türkiye’de alan ilk, dünyada ise bu akreditasyonu alan 18 hastaneden biri oldu. Ancak belirtmek gerekir ki burada temel amacımız, Hasta Odaklı Bakım kültürünü oluşturmak, bu kültürü yaşamak ve bu felsefeyi kurum kimliğimize entegre etmektir.
Anadolu Vakfı olarak vakıfçılık ruhu ile ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hastanemizde 2017 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla 115.746 muayene, 8.759 ameliyat da dahil olmak üzere ihtiyaç sahibi hastalara 474.065 bedelsiz sağlık hizmeti verdik. 2014 yılında başlatılan “Sağlıklı Çocuklar, Mutlu Yarınlar Projesi” kapsamında Sevgi Evlerinde kalan 5 bine yakın çocuğa 12.357 muayene, 5.402 ameliyat ve 14.818 tetkik hizmeti bedelsiz olarak sağladık.
Kısa vadeli sosyal ihtiyaç ve talepleri karşılamak, yapmış olduğu eserleri yenileme ve geliştirmenin yanı sıra Vakfımız, “insana yatırım” ilkesi ile son yıllarda toplumsal kalkınmaya yönelik stratejik yaklaşıma ve çalışmalara odaklanıyor. Bursiyerlerimize sunduğumuz Mentorluk Programı ile farklı bir paylaşım ve kuşaklar arası öğrenme deneyim ortamı oluşturmayı hedefliyoruz.
Vakıf çalışmalarımızdan “Değerli Öğretmenim” Projemizi, ülkemizin fedakâr öğretmenlerinin daha fazla araştıran, sorgulayan, sadece eğitim alanında değil tüm toplumsal sorunlara duyarlı, çözüm üreten, gerek milli ve manevi değerleri gerek evrensel değerleri dikkate alan bir kimlik kazanmalarına katkı sağlamak amacıyla iller bazında İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği içerisinde 2013 yılı sonunda başlattık. “Değerli Öğretmenim” projesi kapsamında 40 kadar ilimizde 26.000’nin üzerinde öğretmen ve okul yöneticisine sosyal girişimcilik ve proje geliştirme eğitimleri verdik.
İnsana yatırımı ilke edinen, ortak aklı benimseyen, sosyal etkisi güçlü, kullandığı kaynağı sosyal girişimci yaklaşımıyla yönetebilen ve kalıcı çözümlerle toplumun daha fazla ve sürekli desteklediği bir sosyal değer ve bağışçılık platformu olma hedefindeki “Anadolu’nun Vakfı”nın, toplumsal kalkınmayı destekleyen ve halkımızın yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik çabalarını aralıksız olarak sürdüreceğini, bu yazı aracılığyla bir kez daha vurgulamaktan memnuniyet duyuyorum.