Selim Güven / Anadolu Vakfı Genel Müdürü

Değer yaratan kadınlar

Cumhuriyetin ilanından sonra gerçekleştirilen devrimler çerçevesinde, Türk kadınına önemli toplumsal haklar verildi. 5 Aralık 1934 yılında Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi, ülkemizin modern toplum seviyesine yükselme hedefi için gerçekleşen en önemli yeniliklerden birisidir. Seçme ve seçilme hakkı, yasa önünde erkekle eşit konumda olma gibi temel haklar yanında 1936 İş Kanunu ile çalışma hayatında da bazı düzenlemeler yapıldı.

Tüm bu gelişmeler sonucunda, kadınların eğitimi ve çalışmasıyla ilgili de son yıllarda olumlu gelişmeler gözlenmesine rağmen, bu konuda daha alınacak yol ve tüm sosyal paydaşların üzerine düşen görevler olduğuna inanıyorum.

Bu bağlamda Anadolu Vakfı olarak, Eylül 2015 – Ağustos 2016 arasında, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın “Kadın İstihdamının Arttırılması Mali Destek Programı” kapsamında, hibe almaya hak kazandığımız “Gelişen İstanbul’un Değer Yaratan Kadınları Projesi-DEKA”yı yürüttük. Projemiz; kadınların girişimcilik ve inovasyon konusunda bilgi, beceri ve farkındalıklarını artırmayı, kişisel gelişimlerini desteklemek üzere gerekli iş ağını sağlamayı amaçlıyor.

Bu amaçla İstanbul’da kadın girişimciliği faaliyetlerinin merkezi olarak 1 Kasım 2015 tarihi itibarıyla hizmet vermeye başlayan “Kadın Girişimciliği Danışmanlık ve Rehberlik Noktası”nı, genç kadınlara destek vermek amacıyla kurduk. Danışmanlık ve Rehberlik Noktası’nda genç kadınlara girişimcilik konusunda etkinlik planlamaları, bilgi kaynakları hizmetleri, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri gibi çeşitli hizmetler verdik.

Kadın Girişimciliği Danışmanlık ve Rehberlik Noktası’nı desteklemek için de kadın girişimciliği web portalı olan http://www.ist-deka.org‘u açtık. Portalda forum alanları, girişimci fikirler, proje tanıtımı alanları, kadın girişimcilerin başarı hikayeleri, güncel haberler ve bilgiler yer alıyor.

Bu faaliyetlere ek olarak, proje süresince toplam 360 kadının katılımı ile üç ayrı “Kadın Girişimciliği” semineri düzenledik. Seminer katılımcılarından başarılı bulunan 30 kadın girişimciye toplam 40 saat süren “Girişimcilik Eğitimi” verdik. Eğitim sonrasında öne çıkan 15 kadın girişimcinin, 3 ay boyunca mentorluk ve danışmanlık desteği almasını sağladık.

Gelişen İstanbul’un Değer Yaratan Kadınları Projesi kapsamında girişimci adaylarımız, şirketlerini kurmak ve geliştirmek olanağı buldular. Hayallerini hayata geçirmeleri, toplumumuzun gelişimi anlamında somut bir adım oldu ve bizleri fazlası ile mutlu etti.

Anadolu Vakfı olarak toplumumuza değer katacak bu ve bunun gibi projeleri gerçekleştirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Kadınlarımızın yarattığı değerin farkında olarak, onların kişisel gelişimlerinin artırılmasının, toplumumuzun gelişim seviyesine olumlu şekilde yansıyacağına inanıyoruz.

Yorumlarınızı bekliyoruz

e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*