İç denetim ile değer katmak
İnsan, doğası gereği daima bir arayış içindedir ve bu süreçte de geniş bir sorgulama bilinci içinde evrilir. Kendimizi, çevremizde olup bitenleri değerlendiririz. Sorgulayıcı bakış açımız gelişir, dönüşür ve bir sistem haline gelmeye başlar.
Bugün geçerli olan tanımıyla iç denetim, kurumun faaliyetlerine değer katmak ve geliştirmek amacıyla tasarlanmış bağımsız, tarafsız güvence sağlama ve danışmanlık faaliyetidir. Otoriter denetleyici bir mekanizma değildir.
Bağımsız bir güvence faaliyeti olan iç denetimin, üzerinde en çok konuşulan ve tartışılan alanı, değer katıcı fonksiyonudur. Kurumsal bir bünyede gerçekleştirilen her iç denetim faaliyeti, “Denetim” ifadesi ile istenilmeyen ya da içten gelen bir duygu ile direnç gösterilen bir alan olabilmektedir. Bu durum, denetlenen kadar, denetleyici yapının kendini ifade edememesi ya da yanlış bir anlayış içerisinde olmasından kaynaklanabilir. Değer katan bir denetim algısı, soyut anlamda algıları değiştirmekten, somut anlamda da işletme faaliyetleri üzerinde değer yaratıcı bir katma değeri ortaya koymaktan geçer. İç denetim sadece bir iç denetim faaliyeti değildir, şirket ya da kurum ihtiyaçları doğrultusunda ve kurum faydasına yapılan yapıcı bir faaliyettir. Yapıcı olmak eğitim gerektirirken, sadece eleştirmek ve hata bulmak bir yetkinlik gerektirmez.
Çağdaş iç denetim fonksiyonunun misyonu da yapıcı olmak ve katma değer yaratmaktır. Değer yaratma yolculuğunda; yetkin, eğitimli, uluslararası standartlara hakim, sürekli gelişime açık, sorgulayıcı, yetkilendirilmiş iç denetçiler ve iç denetimden beklenen değer katıcı faydayı sağlayabilmek için öz eleştiriye açık, iç denetim faaliyetlerine destek veren şirketler ve diğer paydaşlar birlikte ilerler. Bu anlamda, iç denetim faaliyeti sadece iç denetçiler ile gerçekleştirilen bir faaliyet olmaktan fazladır; değer yaratıcı fonksiyonu, denetleyen ve denetlenen tarafların karşılıklı iş birliğinden doğar. Katma değer, ortak bir işbirliği ve amacın ürünüdür.
Bu amaçları ve misyonu gerçekleştirmek için, Grubumuzun Denetim Başkanlığı’nın her bir üyesi, Anadolu Grubu çatısı altında bulunan tüm şirketlerimiz için değer katan bir denetim konsepti içerisinde, sürekli gelişim ve inovasyon yaklaşımıyla, değer katan bir organizasyon olmak amacıyla hizmetlerini sürdürüyor. Başkanlığımız, bugün gelinen noktada, müşteri memnuniyetinin %85 civarında olduğu, önerileri ile şirketlerimizce uygulamaya sokulan aksiyonların Grubumuza değer kattığı, bir insan kaynağı havuzu olarak yetiştirdiği yetkin ve donanımlı iç denetçileri Grup şirketlerimize kazandıran, QAR (Quality Assessment Review – Kalite Güvence Gözden Geçirme) ve ISO9001 sertifikaları ile uluslararası düzeyde de iç denetim kalitesi tescillenmiş bir bölüm olmanın mutluluğunu yaşıyor.
İnandığımız üzere yapıcı olmak ve değer katmak; eğitim, sürekli arayış, sürekli gelişme, farklı bakış açıları ve destek gerektirir. Bu bilinç ve gereklilik içerisinde, tüm denetim ekibi olarak, başta Grup şirketlerimiz dahil olmak üzere, tüm paydaşlara daha iyi hizmet verebilmek anlayışıyla iç denetim faaliyetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Çalışmalarımız devam ederken, en büyük destekleyicilerimizin ise paydaşlarımız olduğu bilincindeyiz.