Şirket içi girişimcilik
Eminim kaç kere “İmkânlarım olsa da şu fikrimi birilerine anlatabilsem” demişsinizdir kendi kendinize. Veya “Harika bir fikrim var, ama kime anlatacağım da beni dinleyecek” diye hayıflanmışsınızdır…
İnovasyon konusunda henüz ileri sıralarda yer alan ülkeler arasında olmasak da, bireysel olarak baktığımızda yurt içinde ve yurt dışında pek çok başarılı Türk girişimci ve inovatör görebiliyoruz.
Yurtdışındaki başarılı örneklerden Efe Çakarel’in Japonya’da bir cafe’de otururken fikrini geliştirdiği, bağımsız sinema yayın platformlarından Mubi, bugün 177 ülkede, 7 milyonun üzerinde üyesine ayda 300 bine yakın filmi, online olarak izletiyor. Grubumuzun inovasyon platformu, İno-Port’a iletilen çok başarılı bir projeyi de örnek vermek istiyorum. Şirketlerimizden ADEL’in çalışanları geliştirdikleri projeyle, ham kalem üretiminde kullanılan ağaç parçasının her iki yüzeyinin işlenmesini sağladılar ve parçanın hat üzerindeki hareketini kolaylaştırdılar. Bu sayede ham kalem üretim kapasitemiz %20 oranında artarken, fire oranımız da %40 oranında azalmış oldu.
Ben bu noktada, önemli olanın inovasyonu ve girişimciliği kurum kültürümüzün bir parçası haline getirebilmek, sürdürülebilir bir faaliyet haline sokmak olduğunu düşünüyorum. İnovatif düşünce kökünde; mevcut duruma alternatif daha iyi bir çözüm arayan eleştirel bir bakış açısıdır. İnovasyon, doğuştan gelen bir yetenek olmakla birlikte, aynı zamanda öğrenilebilir ve geliştirilebilir bir özelliktir.
Yapılan araştırmalar bize şunu gösteriyor ki, önümüzdeki yıllarda inovatif düşünce ve iç girişimcilik (şirket içi girişimcilik) çok daha büyük önem kazanacak. Gelecekte fark yaratacak ve aranan çalışanlar olmak istiyorsak bugünden yaratıcı düşünmeye, risk almaya ve fark yaratmaya daha fazla mesai ayırmalıyız.
Anadolu Grubu ve İno-Port
Şirket içi girişimcilik anlayışı, İno-Port’un hayata geçmesine neden oldu. İno-Port, Anadolu Grubu ve grup şirketlerine bağlı olarak çalışan tüm personelden gelebilecek olan inovatif, yaratıcı, farklı, şirketlerimize gelir getireceğine inanılan fikir ve projelere açık olacak şekilde tasarlanmış, internet üzerinden çalışan bir fikir ve proje platformudur.
Ino-Port’un amacı; şirketimizde sürekli ve kendiliğinden inovasyon yapabilen bir kurum kültürünün oluşturulmasını, yenilikçi-yaratıcı fikir ve projelerin üretildiği, değerlendirildiği ve uygulandığı bir çalışma ortamının yaratılmasını, şirketlerimizin sürdürülebilir kârlılığına katkıda bulunabilecek ürün, hizmet ve süreçlerin geliştirilmesine yönelik inovasyon projelerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını sağlamaktır.
Unutmayın ki: “Hayal gücü, bilgiden daha önemlidir.” – Albert Einstein