Simge Balaban / Anadolu Efes Kurumsal İletişim Müdürü

Yerel kalkınma modeli olarak sürdürülebilir turizm

Ülkemiz için her geçen gün daha da önemli hale gelen “Yerel Kalkınma Yaklaşımı”, yerel dinamikleri harekete geçirerek ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda sürdürülebilir kalkınma sağlamayı hedefliyor.

Anadolu Efes olarak yerel kalkınmanın, gerek 35 yıldır sürdürdüğümüz tarım faaliyetleri ile gerekse turizm alanındaki projelerimiz ile bizlerin önemli odak noktalarımızdan biri olduğunu söyleyebiliriz.

Peki neden yerel kalkınma bu kadar önemli?

Ülkemizdeki köyden kente göç oranları, yerel kalkınmanın önemini çok net ortaya koyuyor. TUİK verilerine göre 1927 yılında aynı coğrafyada nüfusumuz 13.648.000 kişiydi. Nüfusun %76’sı köylerde, %24’ü ise şehirlerde yaşıyordu. 2013 sonunda açıklanan adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre nüfusumuz 76.667.864 kişi oldu ve bu nüfusun yaklaşık %91.3’ü şehirlerde yaşıyor.

Günümüzde Türkiye’de alternatif kalkınma araçlarına duyulan ihtiyaç, bölgesel gelişme ve yerel kalkınmada turizm girişimciliğinin önemini artırıyor.

Kırsal bölgede yaşayan kişilerin gelir elde edebileceği, aynı zamanda kültürlerini ve çevrelerini de koruyarak bulundukları yerde hayatlarını devam ettirmelerini sağlayacak yerel kalkınma araçlarından birinin sürdürülebilir turizm olduğunu düşünüyoruz.

T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı ve UNDP ortaklığı ile 7 yıldır Gelecek Turizmde diyoruz. Sürdürülebilir turizm desteğimiz, Doğu Anadolu Turizmi Geliştirme Projesi ile başladı. Çoruh Vadisi’nde gerçekleşen projede, kuş gözlemi gibi yerel festivallerin yanında, fotoğrafçılık, dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, kamping, piknik, kano, yelken, kürekçilik, su kayağı gibi spor aktiviteleri düzenledik. Projeyle, yerli ve yabancı turistlerin bölgeye olan ilgisi arttı. Kapasite geliştirme çalışmaları sonucunda ilçede 20’den fazla ev pansiyonu hizmet vermeye başladı. Bizi mutlu eden bir gelişme olarak Uzundere geçen yıl Ekim ayında, Bakanlar Kurulu kararıyla Turizm Merkezi ilan edildi.

Gelecek Turizm Mail imza 600x242px (1)

Daha sonra bu bölgesel deneyimimizi tüm Türkiye’ye yaymak amacı ile 2013 yılında Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projesini başlattık. Bu proje ile her sene 3 farklı sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağlıyoruz. Kaybolan bir zanaatın canlanması, bir eko köy kurulması, bisiklet seyahat rotalarının belirlenmesi, doğa sporları, yerel bir ürünün bilinirliğinin artması, yerel halkın özellikle de kadınların eğitimi gibi geniş bir yelpazede proje başvurularını kabul ediyoruz.

Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu  projemizin en güçlü yönünün, yerel sivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile yerel sorunlara çözüm arıyor olması diyebilirim. Özel sektör, sivil toplum ve kamunun ortak güç oluşturması projenin en başarılı yönlerinden biri.

Bu yıl, Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projemize 66 ilden 417 başvuru oldu. Fona olan ilginin her yıl katlanarak artacağına inanıyor ve GELECEK TURİZMDE diyoruz.

Bir yorum yapılmış

  1. Avatar FATMA KAPUSUZ 08/09/2014 20:59 tarihinde yazdı

    Merhabalar Simge hanım , bizde DENİZLİ de sizlerin desteği ile verilen turizm eğitimleri sonucunda kurmuş olduğumuz derneğimiz sayesinde ilimizde ve ilçelerde turizm alanında çalışmalar yapmaktayız. Böyle bir oluşuma destek olduğunuz için sizlere teşekkür ederiz. EFES DENİZLİ TURİZM ELÇİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI FATMA KAPUSUZ

Yorumlarınızı bekliyoruz

e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*